Spes & Fides- fram fra dypet

02. mar 2016

Spes & Fides- fram fra dypetEn stormfull desemberdag i 1917 synker den lille lastedamperen Evenæs utenfor Tromsø. Mannskapet berger seg i land i livbåten. Det er ikke selve forliset, men båtens forhistorie som gjør den interessant for alle med interesse for norsk sjøfartshistorie. For mer enn 50 år tidligere ble båten levert under navnet Spes & Fides fra Nyland mek. verksted til Svend Foyn. Det var med denne båten han utviklet sin metode for å kunne drive fangst på de store finnhvalene.

I et par tiår etter forliset var det interesse knyttet til vraket. Noen ønsket til og med å heve det for å bringe det hjem til Tønsberg, byen som var hjemmehavn for de første som drev moderne hvalfangst. Så havnet historien om vraket i glemmeboka.

Spes-Fides-modell

Når Hvalfangstmuseet kontakter dykkermiljøet i Troms og Tromsø museum i 2014 er det ukjent for dem at et av ikonene i norsk sjøfartshistorie ligger sunket rett utenfor byen. Etter undersøkelser av et vrak som ble kalt «Tott» blant dykkere, er det ingen tvil om at det er Spes & Fides. I samarbeid med Tromsø Museum og vrakdykker Frank Bang har Hvalfangstmuseet nå skaffet til veie en betydelig samling av foto og film av vraket.

Forrige artikkelOpplev virtuell hvalfangst på Syd Georgia Neste artikkelKjenner du en «hvalonge»?
Vi trenger din hjelp!
Hei, vil du hjelpe oss til å få bedre hjemmesider? Vi trenger din tilbakemelding! Din identitet vil holdes skjult. Klikk her for å svare!