Hvalfangstmuseets historie

Nasjonalt og internasjonalt kunnskaps- og aktivitetssenter for hval og hvalfangsthistorie. Hvalfangstmuseet i Sandefjord er et spesialmuseum på området hval og hvalfangsthistorie. Dyr og fugleliv i arktiske og antartiske strøk har fått plass i det opprinnelige museumsbygget fra 1917, der en modell av blåhval i full størrelse er hovedattraksjon.

Forretningsmannen Lars Christensen fra Sandefjord begynte i 1914 å sysle med tanken om et museum over den omfattende hvalfangstnæringen han selv var en del av. Idéen fikk han blant annet fra hvalfangstmuseet i New Bedford i Massachusetts i USA som han hadde besøkt (New Bedford Whaling Museum). Den 23. mai 1917 kunne han overrekke museet til Sandefjord by, og museet fikk navnet Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum etter Lars Christensens far.

Museet har siden etableringen gjennomgått store forandringer. Det ble utvidet i 1981 og det arbeides med planer for ytterligere utvidelse. Det opprinnelige museumsbygget fra 1917, tegnet av Nils W. Grimnæs, er imidlertid uforandret.

– Lars Christensen etablerte et museum over og for sin samtid, og vi bringer samtidsperspektivet videre ved å orientere oss mot aktuelle temaer innenfor blant annet forvaltning av hvalen som en av havets ressurser og miljøkonsekvensene av hvalfangsten. Samtidig vil vi legge vekt på å få fram historiene til de menneskene som var med i hvalfangsten på ulike måter, forteller museumssjef Sidsel Hansen

Forrige artikkelOm museet Neste artikkelDrift