Hvalfangstmuseets nye veggbanner har blitt montert

12. jan - 12. des 2018

Hvalfangstmuseets fotoarkiv

Hvalfangstmuseets nye veggbanner ble montert på vestveggen i dag som en forsmak på et nytt museumsbygg og nye utstillinger.
Fotografiet på banneret er fra Grytviken på Syd Georgia fra midten av 1920-tallet og minner oss om at den moderne hvalfangsten handlet om massiv nedslakting av storhval. I havområdene omkring Syd Georgia gikk det først hardt ut over knølhvalen som nesten ble borte, før man fortsatte jakten på blå- og finnhval.
Gjennom å benytte et fotografi som dette, ønsker vi på Hvalfangstmuseet å bidra til kritisk refleksjon og dialog om menneskenes samhandling med sine omgivelser både i fortid og nåtid. Hva kan vi lære av våre forgjengeres erfaringer, og på hvilke måter kan vi nyttiggjøre oss denne kunnskapen i dag?
Berget av hvalknokler, ryggvirvler og ribbein i strandkanten minner oss om at bærekraftig ressursforvaltning var et ukjent begrep. I starten var det kun hvalspekket som ble utnyttet, mens det oljerike kjøttet og beina gikk til spille. Ved mange fabrikkanlegg bygde det seg derfor opp store hauger med hvalbein langs strandkanten.
Vi vet ikke hvem som har tatt fotografiet, men det har tilhørt Fredrik Knudsen som var pastor i Grytviken i sesongen 1925-26. Videre vet vi heller ikke hvem de tre avbildede karene på knokkelhaugene er. Poserer de som stolte representanter for denne omfattende industrien som skapte arbeidsplasser og velstand både i Vestfold og i mange andre lokalsamfunn rundt om i verden, eller kjenner de kanskje på et stikk av dårlig samvittighet for alle dyrene som måtte bøte med livet?

Forrige artikkelBoklansering 2. desember - "Christen Christensen. Hvalfangstpioner i Sørishavet"